Eten dat je even snel koopt, is vaak niet het gezondste wat er is. Hoe kun je toch gezond eten als je weinig tijd hebt? Hier volgen handige tips.
1. Zoek slimme ‘meepak’ dingen en leg die vooraan in de (koel)kast
Als je haast hebt, pak je wat vooraan ligt. Loop een keer door de supermarkt en verzamel dingen die best gezond zijn en die je toch snel kunt meepakken. Bijvoorbeeld snackgroente, volkoren mueslibollen, een doosje eieren die je kookt en in de koelkast legt.
2. Bereid je voor op een drukke week
Smeer boterhammen en leg die als pakketje in de vriezer, kook vast voor de drukste dag van de week en zet de bak klaar in de koelkast. Doe boodschappen en leg je ‘meepak’ dingen klaar.
3. Kook extra
Gebruik de extra porties voor drukke dagen, of eet die de volgende dag als lunch. Zorg dat je een aantal handige bakjes hebt, om porties in te vriezen.
4. Maak een vast (week)schema
Hierdoor hoef je minder na te denken en kun je je boodschappen vooruit regelen. Bijvoorbeeld: elke maandag stamppot, elke dinsdag wrap, elke woensdag soep, elke donderdag roerbak met rijst, elke vrijdag restjes.
5. Houd een paar hele snelle, gezonde recepten bij de hand
Zet ze in je telefoon, inclusief de ingrediënten die je nodig hebt. Kies voor recepten die je in 10 tot 15 minuten kunt maken. Eén keertje zoeken op internet en je hebt er een paar.
Voorbeeld 1: pasta koken en in een andere pan/wok diepvriesspinazie, partjes tomaat en blokjes feta opwarmen. Beetje peper en zout, klaar!
Voorbeeld 2: rijst koken en in een andere pan voorgesneden groente, stukjes tofu of kip roerbakken met wat sojasaus.
6. Vraag hulp of werk samen
Je bent niet de enige die het druk heeft. Waarom zou iedereen elke dag moeten koken? Spreek af dat jij op de ene dag extra kookt voor een buur en de volgende dag doe je het andersom.